PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020 JEST WSPÓŁFINANSOWANY
Z EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU POMOCY OSOBOM NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM (FEAD)
PODPROGRAM 2021 PLUS
CELEM PROGRAMU
jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej
oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w
okresie: luty 2023 - sierpień 2023, a jej celami szczegółowymi są:
1. organizacja i koordynacja sieci dystrybucji pomocy
żywnościowej składającej się z organizacji partnerskich lokalnych,
zwanych dalej OPL, zgodnie z zasadami POPŻ,
2. racjonalne zagospodarowanie artykułów spożywczych
otrzymanych z OPO oraz z innych źródeł, na potrzeby udzielania pomocy
żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym,
3. przekazanie artykułów spożywczych osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej zgodnie z zasadami POPŻ,
4. prowadzenie działań w ramach środków towarzyszących
wśród osób najbardziej potrzebujących zakwalifikowanych do objęcia
pomocą żywnościową, mających na celu włączenie społeczne.
OKRES DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI: luty 2023 - sierpień 2023
Pomoc żywnościowa dystrybuowana jest przez Bank Żywności w Elblągu [OPR] do Organizacji Partnerskiej Lokalnej [OPL] na terenie miasta Elbląga (województwa warmińsko-mazurskiego), która przekazuje żywność bezpośrednio do osób potrzebujących.
KRYTERIA KWALIFIKOWALNOŚCI I SPOSÓB KWALIFIKACJI
1. Pomoc w ramach POPŻ kierowana jest do tych osób i
rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie
odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafiać
będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej
sytuacji życiowej (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy
społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości
odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie - których
dochód nie przekracza 220% kryterium dochodowego uprawniającego do
skorzystania z pomocy społecznej, tj. 1707,20 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1320,00 PLN dla osoby w rodzinie,
stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci
artykułów spożywczych lub posiłków, które będą przekazywane osobom
najbardziej potrzebującym bezpłatnie.
2. Sposób kwalifikacji:
OPL kwalifikuje osoby do uczestnictwa w POPŻ:
- przy współpracy z ośrodkami pomocy społecznej (Elbląskim Centrum Usług Społecznych);
- samodzielnie - wyłącznie osoby bezdomne.
OPL zakwalifikuje osoby potrzebujące na podstawie skierowań Ośrodka
Pomocy Społecznej (OPS), zgodnie ze wzorem określonym w załączniku nr 5
lub samodzielnie - wyłącznie osoby bezdomne, zgodnie ze wzorem
określonym w załączniku nr 6.
ZASADY PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym za pośrednictwem Organizacji Partnerskich Lokalnych jako zestaw artykułów spożywczych w formie paczek żywnościowych lub posiłków.
1. Zestaw roczny artykułów spożywczych obejmuje 6 artykułów spożywczych w łącznej ilości około 9,20 kg, w tym:
1) Artykuły warzywne i owocowe:
a) powidła śliwkowe - 0,30 kg (1 szt.)
2) Artykuły skrobiowe:
a) makaron jajeczny świderki - 2,00 kg (4 szt.)
3) Artykuły mleczne:
a) mleko UHT - 2,00 litry (2 szt.)
4) Artykuły mięsne i rybne:
a) szynka wieprzowa mielona - 0,90 kg (3 szt.)
5) Cukier:
a) cukier biały - 2,00 kg (2 szt.)
6) Tłuszcze:
a) olej rzepakowy: 2,00 litry (2 szt.).
2. Paczka żywnościowa to minimum kilka
artykułów spożywczych [co najmniej 3] z różnych grup towarowych
wydawanych jednorazowo. Uznaje się za dopuszczalne, aby organizacje
jednorazowo wydawały artykuły żywnościowe bez ograniczeń co do
minimalnej liczby produktów w pojedynczym wydaniu. Zestaw artykułów
spożywczych na Podprogram 2021 PLUS określony jest dla jednego odbiorcy
końcowego, zarówno dla osoby samotnie gospodarującej, jak i dla osoby w
rodzinie. Pomoc żywnościowa w formie paczek żywnościowych powinna być
wydawana osobom najbardziej potrzebującym równomiernie w trakcie całego
okresu dystrybucji w Podprogramie 2021 PLUS.
Zestaw 6 artykułów spożywczych na Podprogram 2021 PLUS określony jest dla jednego odbiorcy końcowego, zarówno dla osoby samotnie gospodarującej, jak i dla osoby w rodzinie. Pomoc żywnościowa w formie paczek żywnościowych powinna być wydawana osobom najbardziej potrzebującym równomiernie w trakcie całego okresu dystrybucji w Podprogramie 2021 PLUS.
3. Posiłek to każdy posiłek przygotowany
w OPL, np. jadłodajnie, schroniska dla osób bezdomnych] do tego
przeznaczone: śniadanie, II śniadanie, obiad – w szczególności gorący
posiłek, podwieczorek, kolacja]. Posiłki do spożycia na miejscu są
przygotowywane i wydawane w placówkach posiadających zaplecze kuchenne
(m.in. w schroniskach dla bezdomnych, jadłodajniach, noclegowniach) z
wyłączeniem świadczenia usług firm zewnętrznych (np. catering).
4. W przypadku zmian cen rynkowych Krajowy
Ośrodek Wsparcia Rolnictwa może dokonać zmniejszenia ilości
poszczególnych artykułów określonych w pkt. 5 w wytycznych, co będzie
wymagać wyłącznie pisemnej zgody Instytucji Zarządzającej.
5. W uzasadnionych sytuacjach np. stan zdrowia lub
indywidualne potrzeby żywnościowe można zmienić artykuł spożywczy na
inny w odpowiedniej proporcji lub zwiększyć liczbę opakowań.
6. W przypadku rodzin z dziećmi dopuszcza się zwiększenie liczby opakowań artykułów spożywczych do potrzeb rodzin.
7. Żywność jest wydawana osobom potrzebującym w ramach POPŻ nieodpłatnie.
SKŁADANIE SKARG PRZEZ OSOBY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCE
Każda osoba potrzebująca ma prawo złożenia skargi dotyczącej sposobu dystrybucji żywności do:
1) Stowarzyszenia Integracyjnego „Razem” w Elblągu, ul. Obrońców Pokoju 7A, 82-300 Elbląg, telefon: 881 489 749, e-mail: kontakt@razem.elbląg.pl; następnie do:
2) Banku Żywności w Elblągu, ul. Stefczyka 7/8, 82-300 Elbląg, telefon: 556 486 611, e-mail: bzelblag@wp.pl; następnie do:
3) Federacji Polskich Banków Żywności z siedzibą w Warszawie, Aleje Jerozolimskie 30 lok. 8, 00-024 Warszawa; następnie do:
4) Instytucji Zarządzającej - Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej, ul. Nowogrodzka 1/3/5, 00-513 Warszawa.
DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE
1. Działania realizowane przez Bank Żywności na rzecz podopiecznych OPL, przy współpracy z OPL i OPS:
a) warsztaty kulinarne.
b) warsztaty edukacji ekonomicznej.
c) warsztaty dietetyczne.
d) warsztaty niemarnowania żywności.
e) inne działania o charakterze indywidualnym i zbiorowym, o charakterze akcyjnym lub cyklicznym, mające na celu włączenie społeczne najbardziej potrzebujących.
2. Działania towarzyszące mogą odbywać się wyłącznie w formie stacjonarnej.
3. Działania realizowane są w
siedzibie organizacji biorącej udział w Podprogramie lub w miejscu
wyznaczonym przez organizację na rzecz podopiecznych, którzy zostali
zakwalifikowani do otrzymania pomocy żywnościowej, w pobliżu ich miejsca
zamieszkania. Terminy oraz miejsca realizacji warsztatów znajdują się
na stronach internetowych Banków Żywności.
4. Działania realizowane przez Organizacje Partnerskie Lokalne na rzecz podopiecznych to:
a) włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w
funkcjonowanie społeczności lokalnych, np.: zajęcia aktywizujące i
wspólne inicjatywy na rzecz społeczności lokalnej, zmierzające do
wyjścia z ubóstwa.
b) grupy wsparcia dla różnych kategorii osób w trudnej sytuacji (np. osoby starsze, matki z dziećmi, osoby samotne).
c) pomoc towarzysząca niezbędna do zaspokajania podstawowych
potrzeb życiowych – osób korzystających z pomocy żywnościowej (z
wyłączeniem pomocy rzeczowej).
d) pomoc w utrzymaniu higieny osobistej osobom bezdomnym.
e) wsparcie psychologiczne/terapeutyczne osób zagrożonych wykluczeniem społecznym.
5. Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osoba, która otrzymała skierowanie z OPS
do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ – ale nie znaczy to, że
każda osoba musi z nich skorzystać. Konieczna jest współpraca z OPS w
zakresie rzeczywistych potrzeb objęcia wsparciem działaniami osób, które
korzystają z POPŻ. Działania nie mogą się pokrywać z działaniami
prowadzonymi w ramach innych funduszy unijnych (EFS i PROW) w danym
województwie, ale muszą być z nimi komplementarne.
Program Operacyjny Pomoc
Żywnościowa 2014-2020 [POPŻ] współfinansowanego ze środków Unii
Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej
Potrzebującym.
POPŻ przyczyniać się będzie do
ograniczania ubóstwa poprzez zwiększenie bezpieczeństwa żywnościowego
osób najbardziej potrzebujących i realizację działań na rzecz włączenia
społecznego.
Pomoc w ramach POPŻ kierowana jest
do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić
sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i
dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w
najtrudniejszej sytuacji (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o
pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej
wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie),
stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci
artykułów spożywczych lub posiłków, które będą przekazywane osobom
najbardziej potrzebującym bezpłatnie.
Organizacje
realizujące proces dystrybucji artykułów spożywczych wśród osób
najbardziej potrzebujących zobowiązane są prowadzić działania w ramach
środków towarzyszących mające na celu w szczególności:
1. włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych,
2. pomoc towarzyszącą niezbędną do zaspokajania podstawowych potrzeb
życiowych osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem
pomocy rzeczowej),
3. wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego.
Poza
powyższymi działaniami realizowanymi w ramach działań statutowych
organizacji, prowadzone będą również działania współfinansowane ze
środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy
Najbardziej Potrzebującym w formie:
1. warsztatów kulinarnych dla różnych
grup pokoleniowych z udziałem ekspertów kulinarnych, kuchmistrzów i
dietetyków pokazujących różne możliwości przygotowania potraw i
wykorzystania artykułów spożywczych,
2. warsztatów dietetycznych i dotyczących zdrowego żywienia,
3. programów edukacyjnych mających na celu zapoznanie z zasadami zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnowaniu żywności,
4. warsztatów edukacji ekonomicznej (nauka tworzenia, realizacji i
kontroli realizacji budżetu domowego, ekonomicznego prowadzenia
gospodarstwa domowego, z uwzględnieniem wszystkich finansowych i
rzeczowych dochodów rodziny, w tym darów żywnościowych),
5. inne działania o charakterze indywidualnym i zbiorowym charakterze
akcyjnym lub cyklicznym, mające na celu włączenie społeczne najbardziej
potrzebujących wynikające z potrzeb zgłaszanych przez uczestników
biorących udział w programie POPŻ.
Dodatkowo,
każda z organizacji partnerskich regionalnych (OPR – np. Banki
Żywności) i organizacji partnerskich lokalnych (OPL – m.in. organizacje
partnerskie Banków Żywności) we współpracy z ośrodkami pomocy
społecznej (OPS) zobowiązana jest:
1. dostarczać odbiorcom pomocy
informacje o miejscach, w których osoby mogą skorzystać z działań w
ramach projektów EFS oraz pomoc osobom potrzebującym w korzystaniu z
takich działań,
2. współpracować z OPS w celu udzielenia pomocy osobom korzystającym ze wsparcia FEAD na drodze do aktywizacji społecznej,
3. oceniać w uzgodnieniu z OPS czy poszczególne osoby objęte pomocą
żywnościową wymagają wsparcia aktywizacyjnego oraz informować odbiorców
końcowych o możliwościach uzyskania takiego wsparcia ze środków EFS w
poszczególnych regionach (informowanie o możliwości uczestnictwa w
konkretnych projektach),
4. kierować osoby zgłaszające chęć korzystania z pomocy żywnościowej do
OPS celem oceny w zakresie możliwości objęcia wsparciem aktywizacyjnym.
Pomoc
Żywnościowa jest dystrybuowana z Banków Żywności [Organizacja
Partnerska Regionalna – OPR] do Organizacji Charytatywnych [Organizacji
Partnerskich Lokalnych – OPL].
Opublikowano: 20 stycznia 2023, 10:00
Zmodyfikowano: -----------------------------
Postępowanie w warunkach zagrożenia epidemicznego lub stanu epidemii (załącznik nr 14 do Wytycznych)
1) TERMIN OBOWIĄZYWANIA
1. Wytyczne zawarte w niniejszym załączniku stosuje się w okresie obowiązywania stanu zagrożenia epidemicznego albo stanu epidemii i w okresie nie dłuższym niż do 30 dni od dnia odwołania danego stanu.
2) KWALIFIKOWANIE ODBIORCÓW
1. Kwalifikowanie osób najbardziej potrzebujących do pomocy żywnościowej może odbywać się w ośrodku pomocy społecznej na podstawie załącznika nr 5 lub nr 7 do Wytycznych albo w sposób zdalny na podstawie przeprowadzonego wywiadu telefonicznego lub z wykorzystaniem innych dostępnych środków komunikacji elektronicznej. W tym celu pracownik ośrodka pomocy społecznej, a w przypadku osób bezdomnych także przedstawiciel organizacji partnerskiej samodzielnie lub za pośrednictwem przedstawiciela innej placówki, wypełnia formularz skierowania, zgodnie z wzorem w załączniku nr 5.1 lub formularz oświadczenia zgodnie z wzorem nr 7.1. do Wytycznych. Podpisany formularz przekazuje się w formie elektronicznej lub innej dostępnej formie do właściwej organizacji partnerskiej, która na jego podstawie udostępnia żywność osobie zakwalifikowanej.
2. Przedstawiciele placówek, w których przebywają osoby bezdomne, takich jak: schroniska, noclegownie, hospicja itp. nie należących do sieci organizacji partnerskich w ramach POPŻ , mogą w imieniu osoby/osób bezdomnych wypełniać i przekazywać oświadczenia bezpośrednio do organizacji partnerskich na podstawie (zał. nr 6.1 lub 5.1), jak również odbierać paczki z żywnością i przekazywać je osobom bezdomnym. Do odbioru paczki z żywnością z OPL uprawnieni są także funkcjonariusze służb takich jak m.in. WOT, Straż Miejska lub Ochotnicza Straż Pożarna.
3) DYSTRYBUCJA ŻYWNOŚCI
1. Prowadząc dystrybucję żywności należy stosować środki ostrożności i przestrzegać bieżących zaleceń służb sanitarnych.
2. Osoba wydająca żywność / dostarczająca żywność osobie uprawnionej zaznacza w formularzu stanowiącym załącznik nr 2 do Wytycznych, jakie artykuły spożywcze zostały dostarczone i potwierdza podpisem wydanie artykułów.
3. Jeśli pomoc żywnościowa została dostarczona przez pracowników innych instytucji lub służb niż organizacje partnerskie, listę wydanych artykułów należy przekazać właściwej organizacji partnerskiej.
4. W przypadku tymczasowego zawieszenia działalności organizacji wydających posiłki, osobom zakwalifikowanym do pomocy żywnościowej w formie posiłku, zaleca się udostępniać pomoc na wynos lub w formie paczek żywnościowych.
5. W przypadku osób bezdomnych, dopuszcza się zwiększenie liczby opakowań artykułów spożywczych, określonej w pkt. 13.2. Wytycznych odpowiednio do potrzeb tych osób i możliwości OPR/OPL.
6. Dopuszcza się zmianę terminów dostaw poszczególnych artykułów spożywczych do magazynów organizacji partnerskich i terminów ich dystrybucji w celu dostosowania do bieżących możliwości organizacji partnerskich.
7. Dopuszcza się wydawanie żywności z pominięciem zasady „n+…”, określonej w pkt. 8.12. oraz 9.3.7. Wytycznych, z zastrzeżeniem, że termin przydatności do spożycia nie został przekroczony oraz jest na tyle długi, aby umożliwić odbiorcy spożytkowanie artykułów spożywczych przez upływem terminu przydatności do spożycia.
8. W celu dotarcia z pomocą do osób potrzebujących, w tym przebywających w kwarantannie, dopuszcza się możliwość dokonywania przesunięć wartości pomocy żywnościowej pomiędzy województwami, powyżej +/- 2% w stosunku do wielkości wskazanych w części II. ust. 2 Wytycznych, jednakże nie przekraczających 4% wartości żywności wskazanych w części II. ust. 2 Wytycznych. O dokonanych przesunięciach OPO informują IZ i KOWR.Dokonywanie ww. przesunięć jest dopuszczalne wyłącznie z uwagi na negatywne skutki epidemii i wynika z bieżącego reagowania organizacji partnerskich na lokalnie pojawiające się potrzeby.
4) DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE
1. Dopuszcza się prowadzenie działań w ramach środków towarzyszących w sposób zdalny z wykorzystaniem wszelkich dostępnych narzędzi komunikacji elektronicznej lub telefonicznie, świadczonych w sposób indywidualny lub grupowy.
2. Możliwe jest również realizowanie działań poprzez udostępnienie różnego rodzaju publikacji, materiałów elektronicznych lub drukowanych skierowanych bezpośrednio do odbiorców.
3. Działania towarzyszące realizowane stacjonarnie muszą być prowadzone z zachowaniem środków bezpieczeństwa zgodnych z aktualnymi zaleceniami właściwych służb.
Opublikowano: 20 stycznia 2023, 10:00
Zmodyfikowano: -----------------------------